Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasom. Értem! Megyei Szövegértő Verseny 2017

Olvasom. Értem! Megyei Szövegértő Verseny a Kálvin Téri Általános Iskolában

 

A Kálvin Téri Általános Iskola minden évben – ebben a tanévben már tizenharmadik alkalommal - megrendezi nívós versenyét, az Olvasom. Értem! Megyei Szövegértő Versenyt, melyre egész Hajdú-Bihar megyéből vártuk a jelentkezőket.

Az idei tanévben is számos településről érkeztek a versenyzésre vágyó gyerekek és felkészítő tanáraik.

Iskolánk minden alkalommal igyekszik olyan témát választani a megmérettetésre, amelynek köszönhetően a versenyző gyermekek ismeretköre szélesedik és a feladatoknak köszönhetően a szövegértés fejlesztése mellett tudásuk is gyarapszik.

A 2017/2018-es tanévben iskolánk a versenynek az „Ősök és hősök”címet adta, s építette fel e köré a versennyel egybekötött rendezvényt, melyre - mint minden évben -, második évfolyamtól hatodik évfolyamig lehetett nevezni. Hősök minden korban voltak és léteznek ma is. Ennek tematikájára állítottuk össze a feladatlapokat, és e téma köré szerveztük a kísérő programokat is.

A szövegértő versenyre 2017. november 17-én került sor, ahol a regisztrációt követően az ünnepi díszbe öltöztetett tornateremben gyönyörködhetett és nézelődhetett, tájékozódhatott a 124 versenyző s a kísérőik.

A rendezvény megnyitóján Pató Józsefné Intézményvezető kifejtette, büszkeséggel tölti el, hogy a megyei szintű verseny iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés és hozzátette, hogy rendkívül fontosnak tartja a környék iskoláival történő kapcsolattartást, tapasztalatcserét is. A jelenlévők megtudhatták, hogy a Kálvin Téri Általános Iskola nevelőtestülete és a tanulóink is hosszú hetek óta lelkesen készültek a versenyre, a dekoráció elkészítése, a feladatlapok összeállítása, a kiállítás berendezése fontos feladat volt, hiszen a problémamentes versenyeztetéshez elengedhetetlen a precíz és pontos munkavégzés, a verseny aprólékos előkészítése.

A versenyfeladatok megoldását követően számos kísérőprogram várta a lelkes gyerekeket és az érdeklődőket. A tornateremben kivételes kiállításokban lehetett elmerülni, melyek régmúlt korokat, dicső korok kiemelkedő személyiségeit idézték meg.

A tantermekben kézműves foglalkozásokkal, ügyességi- és népi játékokkal kedveskedtek a szervezők a jelenlévőknek, nagy sikert aratott Kocsis Csaba előadása Kádár vitézről, és a korhű jelmezes fényképezkedés.

Minden magát megmérettető diák egyéni ajándékkal lett gazdagabb a versenyt követően.

A tehetséges gyerekek bizonyították, hogy nem csak szeretnek olvasni, de értik is az olvasottakat.

A legjobban teljesítő hat gyermeket évfolyamonként értékelte a szakmai zsűri oklevéllel és könyvjutalommal, illetve a felkészítő tanárok is elismerésben részesültek.

A szakmai zsűri elnökei Bende Józsefné, Daróczi Lászlóné, Jeneiné dr. Vígh Blanka, Mészáros Eszter, Seres László és Tányér József voltak.

Versenyünk célja az idei alkalommal is a magyar nyelv ápolásán túl a szövegértés, mint kulcskompetencia fejlesztése, a tanulók helyesírásának alaposabb elmélyítése, a diákok nyelvi érzékenységének fokozása volt.

A Kálvin Téri Általános Iskola tanulói versenyen kívül mérettették meg magukat. Szép eredményeket tudhatnak magukénak a gyermekek, többek között sok püspökladányi általános iskolás tanuló is, akikre méltán büszkék szüleik, iskolájuk és a város is.

Valamennyi helyezettnek és résztvevőnek szívből gratulálunk, jövőre ismét találkozunk a Kálvin Téri Általános Iskolában!

 

Dombi Katalin