Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Farsang

Télbúcsúztató ünnepély a Kálvin Téri Általános Iskola alsó tagozatán

 

Az újév első tanítási napja kezdetével iskolánkban már kicsik és nagyok a farsangra kezdtek készülődni.

A varázslatos, gyerekzsivajtól hangos ünnepélyre 2017. február 11-én, szombaton került sor.

Az alsó évfolyamok legidősebb diákjai már tapasztalták a kálvinos télűző farsangok fergeteges hangulatát, az elsősök és az egészen apró meghívott óvodások pedig kíváncsian várták a nagyszabású rendezvényt.

A tanító nénik a farsangra hangoló foglalkozások alkalmával mind beavatták a gyerekeket a farsangi néphagyományokba, így a gyerkőcök többek között azt is megtanulták, hogy a nagyböjt időszakáig tartó periódust mindenkor vidám mulatságok és lakomák kísérik, így még inkább izgalommal teli várakozással tekintettek saját télbúcsúztató ünnepélyükre.

A farsangot megelőző hetekben az alsós osztályok között egyéni- és osztályversenyek is kerültek meghirdetésre, a különlegesebbnél különlegesebb nyeremények pedig még inkább fokozták a versenyszellemet a gyerekek és az osztályközösségek között.

Az egyéni alkotói pályázatok értékelésére a farsangot megelőző napon került sor, mivel több, mint nyolcvan pályamű érkezett a kisdiákokat megmozgató felhívásra, melyeknek értékelése során igazán nehéz dolga volt a zsűritagoknak. Az idei tanévben a gömb volt a téma, így a teljesség igénye nélkül készült többek között diszkógömb, hőlégballon, bohóc, bagoly, gyümölcs, Naprendszer és mesehős is. A legszebb, legegyedibb pályamunkák készítőit oklevéllel és ajándékkal is díjazta a diákönkormányzat.

A várva várt farsangi délutánon hosszú sorokban érkeztek a szülők, a lelkes diákok és az óvodások az iskola épületébe, ahol az ünnepi díszbe öltözött tornateremben köszöntötte őket Pató Józsefné intézményvezető.

Igazgatónő megnyitó beszédében kitért a télbúcsúztatás hagyományos formáira és azok fontosságára, továbbá kiemelte, hogy az ünnepély komoly közösségformáló szerepet tölt be.

A megnyitót követően fény derült az osztályok alkotói pályázatának eredményeire. Az osztályközösségek előzetes feladata volt ugyanis a farsangi mulatságot megelőző héten ünnepi díszbe öltöztetni tantermeik ajtaját. A kisdiákok és a tanító nénik fantáziájának semmi sem szabott határt, így kerülhetett az ajtókra például komplett cirkuszi társulat, boszorkány, mesehős, vagy éppen dominó.

Az osztálytermek ajtaját díszítő színpompás és ötletes dekorációkat oklevelekkel és játékokkal, ajándékokkal értékelte a zsűri. A szépen felöltöztetett ajtókra a farsangot megelőző napokban az iskolában megforduló szülők, hozzátartozók és dolgozók is szavazhattak, így különdíj is került átadásra.

A páratlan, színes programokkal tarkított farsangi eseményt a Nemzeti Tehetség Program – A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása nevet viselő Élő hungarikum (Iskolai tehetséggondozó műhelyek - NTP-KKI-16-0081) című, Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázati támogatással valósították meg iskolánk nevelői.

Később az osztályok tanulói vonultak fel a színpadra, ahol bemutatták produkcióikat, illetve fantáziadús jelmezeiket. A bemutatókat természetesen hangos tetszésnyilvánítással köszönte meg a magát nagy létszámban képviseltető nézőközönség.

A szülők is versenybe szálltak, felhívásunkra sokan beöltöztek és megmutatták jelmezeiket, aminek természetesen a gyerekek örültek a legjobban. Az a közösség, ahol a legtöbb szülő jelmezt öltött, egy tortát és ajándékot is nyert az osztályának.

Vidám szórakozástól volt hangos a tornaterem, amikor Koloszár Erzsébet pedagógus és néptánctanár táncházba invitálta a fáradhatatlan gyerekeket és minden kedves megjelentet, még inkább elkalauzolva bennünket a farsangi kavalkádok hangulatába.

Ezt követően a termekben farsangi finomságokból csemegéztek a diákok, az óvodások részére pedig most is nagysikerű játszóházzal kedveskedett intézményünk, ahol különféle kézműves tevékenységek mellett arcfestésre is sor került, illetve ajándéknak is örülhettek az apróságok.

Nagyszerű vigasságunk záróakkordjaként sor került a tombolasorsolásra is, ahol rengeteg nyeremény talált vidám gazdára.

Köszönjük minden kedves résztvevőnek, szervezőnek és az iskola vezetésének, hogy a Kálvin Téri Általános Iskolában idén is felejthetetlen farsangi mulatságot élhettünk át együtt. Kívánjuk, hogy ünnepségünk hozza el Püspökladány városának a mihamarabbi tavaszt!

 

Dombi Katalin