Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farsang 2018

Télbúcsúztató ünnepély a Kálvin Téri Általános Iskolában

 

Az újév első tanítási napja kezdetével iskolánkban már kicsik és nagyok a farsangra kezdtek készülődni.

A varázslatos, gyerekzsivajtól hangos ünnepélyre 2018. február 9-én és 10-én került sor.

Az alsó évfolyamok legidősebb diákjai már tapasztalták a kálvinos télűző farsangok fergeteges hangulatát, az elsősök és az egészen apró meghívott óvodások pedig kíváncsian várták a nagyszabású rendezvényt.

A tanító nénik a farsangra hangoló foglalkozások alkalmával mind beavatták a gyerekeket a farsangi néphagyományokba, így a gyerkőcök többek között azt is megtanulták, hogy a nagyböjt időszakáig tartó periódust mindenkor vidám mulatságok és lakomák kísérik, így még inkább izgalommal teli várakozással tekintettek saját télbúcsúztató ünnepélyükre.

A farsangot megelőző hetekben az alsós osztályok között egyéni versenyek kerültek meghirdetésre, a különlegesebbnél különlegesebb nyeremények pedig még inkább fokozták a versenyszellemet a gyerekek és az osztályközösségek között.

Az egyéni alkotói pályázatok értékelésére a farsangot megelőző napon került sor, mivel számtalan pályamű érkezett a kisdiákokat megmozgató felhívásra, melyeknek értékelése során igazán nehéz dolga volt a zsűritagoknak. A legszebb, legegyedibb pályamunkák készítőit oklevéllel és ajándékkal is díjazta a diákönkormányzat.

A várva várt farsangi délutánon hosszú sorokban érkeztek a szülők, a lelkes diákok és az óvodások az iskola épületébe, ahol az ünnepi díszbe öltözött tornateremben köszöntötte őket Pató Józsefné intézményvezető.

Igazgatónő megnyitó beszédében kitért a télbúcsúztatás hagyományos formáira és azok fontosságára, továbbá kiemelte, hogy az ünnepély komoly közösségformáló szerepet tölt be.

Később az osztályok tanulói vonultak fel a színpadra, ahol bemutatták produkcióikat, illetve fantáziadús jelmezeiket. A bemutatókat természetesen hangos tetszésnyilvánítással köszönte meg a magát nagy létszámban képviseltető nézőközönség.

A szülők is versenybe szálltak, felhívásunkra sokan beöltöztek és megmutatták jelmezeiket, aminek természetesen a gyerekek örültek a legjobban. Az a közösség, ahol a legtöbb szülő jelmezt öltött, egy tortát és ajándékot is nyert az osztályának. Az idei nyertes a 2.b osztály kreatív szülői közössége lett, akik fantáziadúsan futballistáknak öltöztek, s mivel összesen negyvenhárman vonultak a színpadra, valamennyi posztra több játékos is jutott. Szívből gratulálunk!

Ezt követően a termekben farsangi finomságokból csemegéztek a diákok, az óvodások részére pedig most is nagysikerű játszóházzal kedveskedett intézményünk, ahol különféle kézműves tevékenységek mellett arcfestésre is sor került, illetve ajándéknak is örülhettek az apróságok.

Nagyszerű vigasságunk záróakkordjaként sor került a tombolasorsolásra is, ahol rengeteg nyeremény talált vidám gazdára.

A felsős farsangot pedig már több éve tematikusan rendezzük meg iskolánkban. A témaválasztás az osztályok és a diákönkormányzat segítségével történt idén is, ebben az évben a szín volt a téma. Az osztályok között színeket sorsoltunk ki, az pedig az ő feladatuk volt, hogy tartalommal töltsék meg azt.

Két szünetben is színes kvíz kérdések várták az érdeklődő diákokat, édesség volt a jutalma annak, aki jól válaszolt az erre az alkalomra összeállított színekkel kapcsolatos kérdésekre. A kvízkirály ezúttal Horváth Albert 8. a osztályos tanuló lett.

A délelőtt második felében színekbe öltöztek az osztálytermek, volt sárga, lila, narancs, fehér, fekete, kék és rózsaszín terem is, aki végigjárta a versenytermeket, igazi színterápiában részesülhetett. Természetesen a gyerekek öltözete is összhangban volt a terem színével.

Az alsó tagozat minden osztálya meglátogatta a nagyokat és bekukkantottak a szépen feldíszített termekbe, így ők is részesei lehettek a nagyok mulatságának.

A délután folyamán a tornateremben folytatódott a parádé. A program az osztályok táncos produkcióival folytatódott, melyet nemcsak diákjaink és pedagógusaink néztek meg, hanem a szülők, sőt volt tanítványaink is.

Az osztályok táncát pedagógusaink produkciója zárta, ezúttal a szivárvány színeibe bújva esernyős táncukkal arattak osztatlan sikert. A meglepetések még ezzel sem értek véget, hiszen némi szusszanó és osztálybüfézés után az ismert trialos fiúk, Vígh Tamás és sporttársai érkeztek hozzánk, és lélegzetelállító produkcióval szórakoztatták a jelenlévőket. A délután folyamán a Bíró hangtechnika szolgáltatta a zenét.

Ebben az évben ismét átélhettük a közös készülődés során a farsang közösségépítő szerepét, jó volt együtt dolgozni, majd utána kötetlenül együtt lenni, szórakozni.

Köszönjük minden kedves résztvevőnek, szervezőnek és az iskola vezetésének, hogy a Kálvin Téri Általános Iskolában idén is felejthetetlen farsangi mulatságot élhettünk át együtt. Kívánjuk, hogy ünnepségünk hozza el Püspökladány városának a mihamarabbi tavaszt!

 

Dombi Katalin