Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fiókaavató - Népmese napja 2017

Népmese bűvölete a Kálvin Téri Általános Iskolában

 

A Kálvin Téri Általános Iskola nevelőtestülete minden tanévben igyekszik a hétköznapokat olyan programokkal színesíteni, amelyeknek köszönhetően a diákok varázslatos programok helyszíneként is tekinthetnek iskolánkra.

A modern oktatási rendszer egyik fő jellemzője, hogy az iskola mind jobban átfogja a tanulók egész élettevékenységét, s ennek jegyében gazdag lehetőségeket biztosít a szabadidő hasznos és építő eltöltésére.

A Fiókaavatóra idén Mese-akadályverseny keretein belül került sor, a Népmese napjához, Benedek Elek születésnapjához kapcsolódva.

Az alsó tagozat osztályaiban a meseolvasást tartjuk az egyik legjobb minőségi időtöltésnek, hiszen a nyelvi készségeken és a fantázia fejlesztésén túl, érzelmileg is fejlődnek a gyermekek.

A mesék feszültségoldó hatással rendelkeznek. A gyermekek irreális, sokszor tudattalan félelmei nevet kapnak a mesében, magára ismernek a helyzetekben, majd a mese megoldást kínál a problémáikra. A mesébe beleélve magukat szorongásaik is oldódnak, helyes viselkedésmintákat kaphatnak a hős cselekvései nyomán.

Sokszor felnőttkorra is kihat a mesék jótékony hatása, hiszen segít megküzdeni az élet kihívásaival, alapvető erényekre tanít: jónak lenni érdemes, a becsületes elnyeri jutalmát és a kitartás mindig célba ér. 

A népmese napja ezért mára országos szintű mozgalommá vált, iskolánkban is összekapcsolta a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket, a gyermekeket és a pedagógusokat, illetve az első osztályosokat, akik első alkalommal vettek részt a hagyományos programon.

A nap célja az volt, hogy a pedagógusok, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar népmesék felé.

A legfiatalabb diákjainkat a második évfolyamosok kedves és kreatív műsorral örvendeztették meg, majd megkezdődtek a játékos foglalkozások. Az osztályok - kiváltképp a kis fiókák, az első évfolyam tanulói, - érdeklődve hallgatták a nekik szóló verseket, dalokat a másodikosok előadásában, melyre vidáman készültek az évfolyam tanulói.

Az osztályok a megnyitót követően menetlevél szerint haladtak a mesebirodalommá változott alsós évfolyamok termeiben, a pályán és a teraszon, valamint a tornateremben, ahol különféle játékok és kihívások várták a játékos kedvű gyerekeket.

Kreatív művészeti foglalkozások, kalandpálya, könyvbemutató, népi játékok, szabadtéri kiállítás és még megannyi csoda várta az alsós nebulókat.

A próbák hosszú sorának teljesítése után az elsősök boldogan tettek fogadalmat az iskolánk mellett, és jutalmul magukra ölthették a kálvinos pólót, és így már hivatalosan is iskolánk oszlopos tagjaivá váltak.

Ettől a naptól fogva jutalmuk, hogy büszkén viselhetik a Kálvin Téri Általános Iskola egyedi pólóját, így láthatóan és lelkületükben is épp olyan „Kálvinosokká” váltak, mint magasabb évfolyamra járó társaik, akik szintén az egyenpólót viselték.

Természetesen nem maradhatott el a jutalmazás sem, s mivel a kis fiókák mindegyike sikeresen teljesítette és kiállta a próbákat, így valamennyien személyre szóló meglepetéseket kaptak az iskolájuktól.

Az osztályoknak sem volt okuk panaszra, senki sem tért vissza termébe üres kézzel, hiszen a rendezvényt követően mindenki jutalomban részesült, a próbákat sikeresen teljesítő valamennyi osztály ajándékokkal, oklevéllel lett gazdagabb.

A Mese-akadályversenyt teljesítőknek szívből gratulálunk, elsőseinket meleg szeretettel köszöntjük iskolánkban!

Leendő tanítványainkat és kedves szüleiket szeretettel várjuk Lurkó Kuckó foglalkozásainkra a tanév folyamán.

 

Dombi Katalin