Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paprikafesztivál 2017

Paprikafesztivál a Kálvin Téri Általános Iskolában

 

Akkreditált kiváló tehetségpontként működő iskolánkban szép hagyomány, hogy évről-évre, a mezőgazdasági betakarításhoz kapcsolódóan színes, vidám programok várják a kálvinos diákokat, szüleiket, az érdeklődőket és a meghívott óvodásokat, óvónénijeikkel együtt. A fesztivál minden alkalommal más-más témakört jár körbe, idén az egészségünkre is rendkívül jótékony hatású paprika került a középpontba.

Az egész napos mulatság alkalmával az egészség is fontos szerepet kapott, hiszen mint ismeretes, Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont, a C-vitamint. A C-vitamin szerepéről és előnyeiről is sok új ismeretet szereztek diákjaink a fesztivál keretein belül.

A rendezvény a kora reggeli órákban vette kezdetét, ám az iskola tanulói, szüleik és a pedagógusok már hetek óta lázasan készültek a különleges, eseménydús napra, hiszen a sok program mellett egyéni és csoportos projektek elkészítésére és kiállítására is kínálkozott a kitűnő alkalom.

Az intézménybe érkező kisdiákokat már kora reggel őszi díszbe öltöztetett iskola várta, ami nagyban hozzájárult a fesztivál egyedi hangulatához.

Az iskolai falai közé érkezett Seres László, a Karacs Ferenc Múzeum történésze, aki egy rendhagyó, interaktív környezet- és történelemórát tartott az alsó évfolyamosoknak, mely során fontos és hasznos ismeretekkel gazdagodtak a nebulók a paprikáról és annak élettani hatásairól, felhasználásáról. Az előadást hallgatva mindenki ráhangolódhatott a nap programjaira, mely nem jöhetett volna létre Igazgatónő támogatása nélkül.

Pató Józsefné, intézményünk vezetője a rendezvény megnyitásakor köszöntőjében kifejtette, milyen fontos a jó kapcsolat megőrzése az óvodákkal, valamint elmondta, ezt a kapcsolatot nem csak őrizni, hanem fáradhatatlanul ápolni, gazdagítani is szükséges, hiszen mindkét intézményben dolgozók a gyerekekért, a családokért és a felnövekvő nemzedékért dolgoznak.

Sok-sok óvodás érkezett hozzánk városunk óvodáiból, akiket megannyi meglepetés várt az osztálytermek falai között, majd széles programkínálatból válogathattak kedvükre.

A Paprikafesztivál megnyitását követően színvonalas műsorokat tekinthettek meg az érdeklődők, alsós tanulóink jóvoltából.

Ezt követően ügyességi és szórakoztató játékokkal, kreatív kézműves tevékenységekkel készültek a tanító nénik az óvodásoknak és a kálvinos diákoknak. Mindemellett nagy sikert aratott nyugdíjas pedagógusaink játszóháza, valamint széles körben érdeklődtek a megjelentek a népi játékok, illetve a Karacs Ferenc Múzeum dolgozói érdekes foglalkozásai iránt is.

Az iskolai kiállítás, melynek fő motívuma természetesen a paprika volt, valamennyi óvodást, óvó nénit, szülőt elvarázsolt. A kreatív projektmunkákat aprólékosan, gondosan megtervezve készítették el kisdiákjaink.

Jelenlétükkel megtisztelték és támogatták a rendezvényt az iskola egykori pedagógusai, akik bár már nyugdíjas éveiket töltik, a számukra kedves kollegáktól, épülettől és természetesen a megfogalmazott értékrendtől nyugdíjba vonulásukkal nem búcsúztak el, sőt, minduntalan tovább öregbítik, nemesítik iskolánk hírnevét.

Kiállítás keretében a diákok megtekinthették a paprikából készült alkotásokat, amelyek többsége már-már művészi magaslatokba emelkedett, s tanúskodott készítője kreativitásáról.

Iskolánkban mindemellett a felsős tanulók számára prevenciós rendezvény is megvalósult, Marosi Antal – A drogokról másképpen című interaktív előadásán vehettek részt tanulóink.

Köszönjük a Kálvin Téri Általános Iskoláért Alapítvány elkötelezettségét rendezvényünk mellett. Köszönet illet valamennyi szülőt, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a program sikeréhez, valamint Seres Lászlót, aki előadásával emelte az esemény színvonalát.

Rendezvényünket jelenlétével megtisztelte Köles Krisztina tankerületi igazgató, illetve Kissné Tóth Erzsébet, az Egyesített Óvodai Intézmény vezetője.

A rendezvény elmúltával természetesen nem dőlhetünk kényelmesen hátra: az egészséges életmódra való nevelés ezzel nem ért véget, de nagyban hozzájárult diákjaink szemléletének kialakításához, formálásához.

Az egész napos, tartalmas rendezvény tehát idén is kiemelkedően sikerült, s a kálvinos diákok elé példát állított összetartásból, tenni akarásból, küldetését tehát maradéktalanul beteljesítette.

Dombi Katalin